wyniki badan morfologii niemowląt

Pokrewne
 
Pinezka xD

Temat: dokarmiać czy nie?
Wiesz, musiałabyś podac wartość hemoglobiny (Hb)w surowicy i tzw. MPV, tj, objętość krwinki czerwonej. Jeśli lekarz stwierdził anemię na podstawie wyników, a w końcu badania robione były z jakiegoś powodu (morfologia krwi obwodowej nie jest badana u wszystkich niemowląt, raczej wówczas, gdy są do tego wskazania), to w 5 miesiącu życia zleci pewnie pokarmy zawierające mięso (zapewne kurczaka), bo mięso zawiera najwięcej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,23187383,23187383,dokarmiac_czy_nie_.html



Temat: niedoczynnosc tarczycy 3-latka? Anemia 7-dmio mies
4,81. I tu pojawia sie problem - wlasnie wrocilam od endokrynologa ktory powiedzial, ze poniewaz objawy z wynikami sie lacza nalezy podac hormon. Przepisala nam Euthyrox 25 mg. Za miesiac mamy powtorzyc badania poszerzajac je o Ca, P, ATS, TPO, nadal zelazo i powtorzyc na pasozyty plus lamblie. Nie wiem czy podawac hormon, przeciez to tylko trzyletnie dziecko! 7 -dmio miesieczniak z kolei jak pisalam tutaj: anemia u niemowlaka. MCV wynosi 75 (na koniec marca 85). RBC teraz 4,45 a w marcu 3,48. Przepisano nam po 2,5 ml zelaza raz dziennie. Zaczelam podawac...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98243074,98243074,niedoczynnosc_tarczycy_3_latka_Anemia_7_dmio_mies.html


Temat: zapalenie układu moczowego
zapalenie układu moczowego Pani doktor oraz wszystkie mamy, oto wyniki badań mojego 3 miesięcznego synka(podaję tylko to, co wykracza poza normę): Morfologia krwi: -LYMPH% 69.1 % -LYMPH 5.5 x10^3/ul -krwinki płytkowe ... liczne -pasma śluzu pojedyncze Byłam z tymi wynikami u pediatry i przepisała Furaginum Adamed 50mg tabletki(2x1/4tabl.) i Cebion 3x5kropli.I tyle.A czytałam że zapalenie układu moczowego u niemowląt leczy się dożylnie antybiotykiem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,100865587,100865587,zapalenie_ukladu_moczowego.html


Temat: Pani Doktor, bardzo proszę o pomoc!!!
Pani Doktor, bardzo proszę o pomoc!!! Pani doktor, oto wyniki badań mojego 3 miesięcznego synka(podaję tylko to, co wykracza poza normę): Morfologia krwi: -LYMPH% 69.1 % -LYMPH 5.5 x10^3/ul -krwinki płytkowe ... liczne -pasma śluzu pojedyncze Byłam z tymi wynikami u pediatry i przepisała Furaginum Adamed 50mg tabletki(2x1/4tabl.) i Cebion 3x5kropli.I tyle.Nie kazała zrobić posiewu ani nic innego.Ogólnie mały jest spokojny,nie gorączkuje,nie ma żadnych innych objawów...Czy te wyniki wskazują na zapalenie układu moczowego?Bo jeśli tak, to czytałam że zapalenie układu moczowego u niemowląt leczy się dożylnie antybiotykiem w warunkach szpitalnych...czy to prawda? Czy to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,100890139,100890139,Pani_Doktor_bardzo_prosze_o_pomoc_.html


Temat: Anemia??? u niemowlaka:( Proszę o odpowiedź
Anemia??? u niemowlaka:( Proszę o odpowiedź Witam, mój synek ma 3 i poł miesiąca i nie chce jeść... :( zrobiłam badania i oto wyniki: morfologia: krwinki białe 5,7 krwinki czerwone 3,63 ... granulocytów 32,1 RDW CV 13,8 PDW 8,8 MPV 8,1 P LCR 11,3 limfocyty 62% monocyty 3% OB 7 CRP-h 0,55 Panie doktorze czy mój synek ma anemie?? jak interpretować jego wyniki??...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,88466928,88466928,Anemia_u_niemowlaka_Prosze_o_odpowiedz.html


Temat: co oznacza obnizone MCV i MCH u niemowlaka???
co oznacza obnizone MCV i MCH u niemowlaka??? Zrobiłam morfologię krwi i zawsze córcia ma obnoiżone MCV i MCH, a hemoglobina w normie (tak było w marcu i maju jak robiłam badanie). Córcia ma teraz skończone 8 miesięcy. Oto wyniki morfologii krwi: - leukocyty - 11,07 - erytrocyty - 4,55 - hemoglobina - 12 - hematokryt - 34,5 - MCV - 75,8...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,83508205,83508205,co_oznacza_obnizone_MCV_i_MCH_u_niemowlaka_.html


Temat: cytomegalia u 4 mc niemowlaka:-((((
cytomegalia u 4 mc niemowlaka:-(((( Panie Doktorze, moja 4-miesięczna córeczka jest chora na cytomegalię, miała robione IgM 2,08 ( niestety nie było robione IgG).Ze względu na przedłużającą się żółtaczkę i podwyższone transaminazy ( to jedyne objawy)2 miesiące temu miała badanie w kierunku cytomegalii i wynik był ujemny!!!, usg brzuszka, głowy, morfologia,neurolog, wzrok, słuch - wszystko ok, dziecko prawidłowo się rozwija. Dlatego niewiem czy to wrodzone tylko tak długo się wylęgiwał czy nabyte?lekarz coś wspominał ,że może to wynik fałszywie dodatni..? (co to jest???), bo tym razem najpierw wyszedł wątpliwy , a potem dodatni. Hepatolog stwierdził ,że nie kwalifikuje się do leczenia,organizm niuni ma sam go zwalczyć, a za 2 miesiące badania kontrolne. Ciekawi mnie jak długo takie IgM się utrzymuje dodatnio??? I co ze szczepieniami, czy można dziecko w tej sytuacji szczepić, bo jeszcze nie była wogóle szczepiona???I czy ten wynik IgM jest wysoki??? Czy jeśli nie ma innych objawów, to wcale nie znaczy ,że...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,64803602,64803602,cytomegalia_u_4_mc_niemowlaka_.html


Temat: Niedokrwistość fizjologiczna?
Niedokrwistość fizjologiczna? Witam! Mój synek urodził się 2 tyg. przed terminem, ważył 2600g. Karmię tylko piersią. W 6 tyg. życia synek ważył już 4kg i miał następującą morfologię: WBC 7.3 LYM 6.1 84.1% MXD 0.3 3.6% NEUT 0.9 12.6% RBC 3.18 HGB 10.0 HCT 27.3 MCV 85.7 MCH 31.4 MCHC 36.6 RDW 16.7 PLT 568 MPV 7.5 Lekarz nie zlecił badania poziomu żelaza. Zapoznałam się z informacjami na temat niedokrwistości fizjologicznej u niemowląt, jednak nadal dręczą mnie pytania: Czy konieczne jest podawanie preparatu żelaza synkowi? Jeśli tak w jakich dawkach i jak długo? Ja stosuję Feminatal N, gdzie żelazo to 200% dziennej zalecanej dawki. Dodam, że ciążę znosiłam b. dobrze, nie chorowałam, a wyniki morfologii miałam zawsze dobre. Czy karmiąc piersią nie dostarczam synkowi wystarczającej ilości żelaza? Kiedy należałoby powtórzyć badania u synka, aby wykluczyć stan chorobowy? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Anna
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,61342548,61342548,Niedokrwistosc_fizjologiczna_.html


Temat: Nieswoiste zapalenie jelita-pytanie do eksperta:)
w wyniku koloskopi zatarty rysunek naczywniowy w odbytnicy. Diete bez mleka stosujemy od kilku dni (takze po konsultacji z pania doktor alergolog). Basia je bialaka mleka dopiero od 7 msc a ... nie jemy nic z bialkami mleka. Troche martwie sie ta dieta gdyz mala nie chce wrocic do nutromigenu, jest ogolnie niejadkiem (jako 6 miesieczne niemowle waga spadla ponizej 2 centyla) a akurat jogurty i serki byly tym, co zjadala chetnie. Dodam tylko ze w ciagu ostatnich 2 msc schudla 2 kg, wyniki morfologi (czerwone) nieznacznie ponizej normy lub na dolnej granicy, biale...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,62006167,62006167,Nieswoiste_zapalenie_jelita_pytanie_do_eksperta_.html


Temat: Co zabrać do szpitala na poród
aha, moge przepisać listę, jaka mam na okładce mojej karty ciąży: Dla mamy: dowód osobisty książeczka ubezpieczeniowa lubinny dokument ubezpieczenia karta przebiegu ciąży ostatnie wyniki badań: grupa krwi i czynnik Rh, HBS, WR, USG, morfologia, mocz dwie wygodne koszule - rozpinane z przodu jednorazowe, przewiewne majtki dwa staniki do karmienia szlafrok grube skarpety kapcie, klapki (pod prysznic) przybory toaletowe mały ręcznik + ... higieniczne dla niemowląt nieperfumowane mydełko dla niemowląt oliwka dla niemowląt zasypka/krem do pupy np. linomag szczotka do włosów Od razu zaznaczam, że to nie jest lista stworzona przeze mnie, nie byłam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,24723700,24723700,Co_zabrac_do_szpitala_na_porod.html


Temat: wyniki morfologii
wyniki morfologii Witam! Bardzo proszę, podajcie mi jakąś stronę z wynikami i interpretacją morfologii, dziś zrobiłam badania i nie jestem pewna co do wyników a do wizyty lekarza mam jeszcze troche czasu.zrobiłam tez poziom żelaza i nie wiem jaka jest norma u niemowlęcia. Z góry dziekuję i życzę miłego wieczorku.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,83404870,83404870,wyniki_morfologii.html


Temat: Płytki krwi bardzo prosze o odp...!!!!!
przede wszystkim - uspokój się pokaż wyniki lekarzowi i wyjaśnij wszelkie wątpliwości. pamiętaj, ze dzieci / szczególnie niemowlęta/ mają inne normy dla badań - to, co odczytałaś jest normą dla dorosłych. w którejś z gazet było o badaniach krwi - lecę poszukać i coś dopiszę. u nas też morfologia była nie najlepsza i chyba też chodziło o podwyższone płytki. / nie pamiętam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,29320461,29320461,Plytki_krwi_bardzo_prosze_o_odp_.html


Temat: Anemia i karmienie piersią
próbowała i tego się przyczepić, że to wina mojego pokarmu, uff...). Ale moimi wynikami też ją zaskoczyłam. No i pozostała niewiadoma. Jeżeli twoja morfologia jest kiepska, to TY łykaj jakieś witaminki ... do 2,a teraz już nie ma wcale... (ale u nas tak długo, bo Ola jest strasznym niejadkiem, no i przyczyna nie była znana...) I zrób badanie poziomu żelaza, jeśli nie było...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,6873832,6873832,Anemia_i_karmienie_piersia.html


Temat: Spocone plecki
Zgadza się to były te badania.Może wymienie to jak ja miałam zlecone TSH,pFe,Na,K,Ca,P,fosfotaza alkaiczna,morfologia z rozmazem.Potem było robione dodatkowo Ft3,FT4 ale tych końcowych wyników nie jestem pewna bo maluszek ma wiotkość i moźliwe że były robione do tego.Problem powstaje,przy odczytaniu tych wyników.Normy na wynikach sa podawane dla dorosłych a nie niemowląt.Przy okazji szczepienia pokazałam go pediatrze w przychodni i stwierdził ,że sa ... osoba która przyjmuje jako pediatra nie zna podstawowych norm dla niemowlat w badaniach.Pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,79181648,79181648,Spocone_plecki.html


Temat: Jak często morfologia?
Witam Przez jakiś czas obserwowałam swoje wówczas 3 miesięczne niemowlę i wydawał mi się mój synek jakiś blady.Poszłam z nim do pediatry lecz nie stwierdził nic niepokojącego.Mimo to zrobiłam prywatnie badania krwi morfologia OB i żelazo.I wyszło że żelazao ma za niskie.Z wynikami trafiłam do pediatry jakby na potwierdzenie mojej teorii.Przepisał wówczas dziecku Ferrum 10 kropli 2 razy dziennie przez dwa tygodnie.Kolejną morfologię również sama tak dla kontroli zrobię jak bedzie miał ok 8 miesięcy.Wolę być pewna.Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,12666677,12666677,Jak_czesto_morfologia_.html


Temat: Poradźcie mamusie!
Poradźcie mamusie! Uspokójcie mnie Koleżenki! Mam 5-miesięcznego synka. Wczoraj odebraliśmy wyniki morfologii krwi. Wydaje mi się, że mój skarb ma za mało leukocytów (4,9). Porównuję te wyniki z normami dla niemowląt, ... więc - może też robiłyście badanie krwi swoim maluchom i coś wiecie na ten temat. Pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,16468661,16468661,Poradzcie_mamusie_.html


Temat: anemia u niemowlaka-moze ktos tez ma ten problem
Witam, Z interpretracją norm morfologii dla niemowląt nalezy być ostroznym: w tym sensie, że nie interpretowac każdego odchylenia od normy jako sygnał że dzieje się coś bardzo złego. W ciagu ostatnich 2 miesięcy miałam niestety duże przejścia: synkowi przypadkiem wykryto niski poziom płytek krwi, bylismy w szpitalu, przeszlismy gehennę podejrzenia o białaczke, pobierania szpiku do badania.Na szczęscie wyniki były pomyslne, okazał się, ze powodem złej morfologii bylo zapalenie płuc (notabene bezobjawowoe, wykryte dopiero na rentgenie). wyniki wróciły do normy i teraz po miesiącu - znów fatalnie niski poziom płytek krwi (70 tys. wobec oficjalnej normy minimum 150). Przedwczoraj byliśmy na konsultacji u pani hematolog, która zrobiła nam długi wykład o działaniu organizmu małego człowieczka (m.in. o tym jak zafałszowane obniżone wyniki daje pobieranie krwi ... które nie musza oznaczać nic groźnego. A swoją drogą morfologię kontrolować warto. Pozdrawiam, Joanna
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,24664758,24664758,anemia_u_niemowlaka_moze_ktos_tez_ma_ten_problem.html


Temat: lipiec 2003?
... mało dostałyśmy skierowanie na morfologie i badanie moczu,ale powiedziała że jak wyniki będą ok to nic nie będziemy robić bo niemowlęta czasami tak mają,z problemami ze spaniem stwierdziła ,ze dzieci które...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,573,6839602,6839602,lipiec_2003_.html


Temat: Pani Doktor, bardzo proszę o radę.
tego co zazwyczaj, po miesiącu zrobiłam jej ponowne badania krwi <również z palca> i HGB jest bez zmian, czyli 10,4g/dL <natomiast pozostałe wyniki mają niższe wartości>. W związku z tym, że z badań wychodzi córce hypochromia, pytałam się lekarza w rejonie, co mam dalej robić, czy włączyć jej żelazo. Lekarz powiedział, że to zależy ode mnie, ponieważ żelazo złe wpływa na wątrobę, ... że żelazo oprócz poprawy apetytu, i morfologii, ma również ujemne skutki, ale czy kolejny miesiąc coś wniesie do sprawy. Jak pisałam ona ma obecnie 5,5 m-ca, pierwsze badania, z których już ... każdą porcję mleka czy zupki wykańcza mnie. W związku z tym zasadowym ph w moczu, powinnam zrobić jej dodatkowe badania moczu – posiew. Z USG nerek wyszło, że w lewej nerce ... żelazo jest bardzo trudna, i co z tym ph które wyszło w moczu. Dodam że córka od 2 tyg. karmiona jest tylko mieszanką sztuczną <bebilon2> Moja morfologia w czasie ciąży była słaba, nie miałam stwierdzonej anemii ale wyniki na pograniczu normy. Dziękuję za odpowiedz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,37746639,37746639,Pani_Doktor_bardzo_prosze_o_rade_.html


Temat: Pani doktor Humana SL zielone kupki i brak apetytu
tego roku.Od tej pory mała jest cały czas na probiotyku Dicoflor. Nikt jej nie zlecił zrobienia morfologi, a ja myslę, że ma anemie- ten brak apetytu i sińce pod oczami o tym mogą świadczyć.Dziśodebrałam wynik z posiewu kału i tak Citrobakter freundii, staphylococcus aureus metycylinowrażliwy, Eschericha coli nieenteropatogenny candidia sp + do 10 koloni na płtce. I tak gronkowiec jest w kale ... jeszcze dołączyła ta citobakter.Czy to nie jest źle, że dziecko ma tyle bakteri w sobie, nie ma to związku z tym, że nie przybiera na wadze. Jeszcze zrobiłam wynik na resztki pokarmowe, ale jeszcze mam nie odebrane.Posiew moczu też w trakcie badania. Wszystko robię sama na własny koszt, pediatra nie raczył w ogóle skierować dziecka na żadne badanie, powiedział, że takie kupy ... o jakąs radę z tym mleczkiem.Bo już nie wiem, co robić, jakie badanie jeszcze zobić dziecku.Acha mała ma już 14,5 misiąca i andal z rana waży 9150. Urodziła sie jako niemowlę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,56996540,56996540,Pani_doktor_Humana_SL_zielone_kupki_i_brak_apetytu.html


Temat: Nieswoiste zapalenie jelita-pytanie do eksperta:)
Nieswoiste zapalenie jelita-pytanie do eksperta:) Moja mala jako niemowle miala problemy z przewodem pokarmowym - w CZD swierdzono ze to opoznione oproznianie zoladka. Gdy skonczyla rok przestala wymiotowac ale zaczela miec ... - czeste bole, mala lezala w szpitalu zakaznym bo odwodnila sie w skutek wymiotow (nie znaleziono rzadnych wirusow ani bakterii zarowno w kale jak i w moczu),miala tez kiepska morfologie no ... doktor prowadzacy powiedzial ze jest ok. Wczoraj dostalam poczta wynik badania histopatologicznego i tam jest taki opis: w jelicie grubym nieswoiste zapelenie jelita o stopniu umiarkowanym nie wymaga leczenia.Natomiast w zaleceniach-...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,62006167,62006167,Nieswoiste_zapalenie_jelita_pytanie_do_eksperta_.html


Temat: kto ma NORMY w morfologii-HELP
kto ma NORMY w morfologii-HELP witam,dostalam wyniki badania morfologii krwi ale niestety bez widełek czyli norm i nie moge zobaczyc czy wszystko jet ok.Moze ktos ma lub zna stronke z takimi normami takze dla niemowląt??
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,23883200,23883200,kto_ma_NORMY_w_morfologii_HELP.html


Temat: torba do szpitala
... - TRZY KAFTANIKI BAWEŁNIANE CIENKIE - TZRY KAFTANIKI GRUBE- CIEPŁY KOCYK- RĘCZNIK DLA DZIECKA - PIELUCHY TETROWE - 5 SZTUK - PIELUCHY JEDNORAZOWE - 1 OPAKOWANIE - CHUSTECZKI HIGIENICZNE DLA NIEMOWLĄT...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,57971,92095222,92095222,torba_do_szpitala.html


Temat: morfologia u 9-miesięcznego brzdąca wyniki badań
morfologia u 9-miesięcznego brzdąca wyniki badań Czy ktoś zna stronę internetową na której są wyniki badań krwi niemowląt? a może ktoś wie jakie są normy ERYTROCYTY (krwinki czerwone) leukocyty (krwinki białe).........
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,49391529,49391529,morfologia_u_9_miesiecznego_brzdaca_wyniki_badan.html


Temat: Moje dziecko jest niejadkiem - wspierajmy się
Czesc Dziewczyny! Rzeczywiscie, kilkunastoletnie dziecko na koloniach, ktore je samo na wlasne zyczenie chipsy, zamiast obiadu, to odrebny problem i absolutnie tutaj nie na miejscu. kilkumiesieczne niemowle, czy nawet kilkuletnie dziecko, ... tu jest mowa. a u nas: zrobiona morfologia wyszla swietnie, trafilysmy w przychodni na nowa pediatre, zajela sie nami, wysluchala, powiedziala, ze takie zachowanie nie jest normalne (pierwszy lekarz, ktory sie ... i im to nie szkodzi, bo przybieraja na wadze. jesli tak, to ok, ale jesli dziecko od kilku miesiecy nie przybiera, to chyba ok nie jest? w przyszlym tygodniu wyniki na pasozyty i grzyby, jesli nic nie wykaza, mam dostac skierowanie do specjalistycznej przychodni. boje sie, ze jestem na poczatku tej koszmarnej drogi wszelkich badan i wizyt u specjalisty, jaka wiele z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,566,17608001,17608001,Moje_dziecko_jest_niejadkiem_wspierajmy_sie.html


Temat: 10-y centyl
jest w porzadku, ale niech lepiej obejrzy pediatra (ona jest lekarzem medycyny rodzinnej). boje sie ze jak tam pojde to zaczna szukac, kluc znowu kubusia, robic mu setki badan i jeszcze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,5334263,5334263,10_y_centyl.html


Temat: morfologia+inne badania
morfologia+inne badania Jakie powinny być prawidłowe wyniki badań (m.in.morfologia)u 4-miesięcznego niemowlaka Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,18033591,18033591,morfologia_inne_badania.html


Temat: Pediatra każe dopajać 4,5 mies. synka na piersi :(
dzieci norma hemoglobiny (Hb) to 10-14,5 g/dl. Najniższy poziom podobno jest ok.3-4 m-ca. Ważny jest też hematokryt (Hct)- norma 30-40%. Oczywiście to lekarz (mądry!) musi zinterpretować wynik. Moje skarby miały idealne wyniki w tym wieku. A nie dawałam nic. Jasiek dostał pierwszą kaszkę dwa tygodnie przed terminem (miał 5,5 m-ca), bo mieliśmy zamiar wprowadzać ją po łyżeczce i patrzeć na reakcję (pożarł...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,24821645,24821645,Pediatra_kaze_dopajac_4_5_mies_synka_na_piersi_.html


Temat: Kto się już spakował do szpitala?
badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla ... lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów * skarpetki * nie perfumowane mydełko dla niemowląt * ręcznik kąpielowy z kapturem * zestaw do pielęgnacji pępka (gencjana na spirytusie, spirytus 70 %, jałowe gaziki) * oliwka dla niemowląt * zasypka * delikatny krem do pupy * wata bawełniana * szczoteczka do włosów * kocyk * odpowiednie do pogody ubranko na wyjście ze szpitala...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,27628,29815744,29815744,Kto_sie_juz_spakowal_do_szpitala_.html




 
Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates