wyniki badan krwi AST i ALT

Pokrewne
 
Pinezka xD

Temat: Pomocy : Kupidek bardzo chory
" />Przede wszystkim to w badaniu krwi brakuje mi oznaczenia bilirubiny wolnej i związanej, gammaglutamylotransferazy (GGT) i cholesterolu. Nie tylko ALT i AST określają stan wątroby. Skoro kot jest zażłócony, to mamy do czynienia z żółtaczką. Ta może być czynnościowa (niewydolność wątroby), mechaniczna (niedrożność dróg żółciowych) lub hemolityczna (rozpad erytrocytów). Hemolitycznej to tu raczej nie ma, ale bez tych wyników to jest d... a nie badanie profilu wątrobowego. Nie wiem co jeszcze, kota nie widziałem, nie badałem. Czy jest bolesnośc okolicy wątroby? Może jakieś wymioty zabarwione żółcią? Czekam na wieści, pozdrawiam
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=7594



Temat: Transaminazy.
" /> ">Szanowny Panie Doktorze. Mam bardzo niepokojace wyniki badan krwi. Czy moze to byc przeciwskazaniem do zabiegu ICSI ? Bialko calkowite (bad.wyk.2 krotnie) 9,4 g/dl norma 6,0-8,0 Glukoza -poziom surowicy 80,0 mg/dl norma 60,0-100,0 Transaminazy ALT (bad.wyk2krotnie) 72,0 U/I norma 5,0-38,0 Transaminazy - AST 28,0 U/I norma 5,0-40,0 Dodatkowo w moczu mam powyzej normy krwinki biale. 8-12 w polu widzenia normy...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=1270


Temat: wykryto ślady krwi w moczu.
" />Z racji na zaistniały fakt, iż mój lekarz jest na dwutygodniowym urlopie bardzo proszę o sprecyzowanie moich wyników badań. Najbardziej niepokoi mnie ślad krwi w moczu oraz flora bakteryjna w osadzie moczu. Jakie mam poczynić dalsze badania, czy to coś poważnego co może przyczynić się do sytuacji, iż nie mogę zajść w upragnioną ciążę? 3dc: FSH: 3,92 mlU/ml, LH: 2,96 mlU/ml, Estriadol: 32,43 pg/ml, Testosteron: 1,05 ng/ml, PRL: 352,7 ulU/ml 14dc: FT3:6,0 pmol/l, FT4: 13,5 pmol/l, TSH: 0,771 ulU/ml, PRL: 10,20 ng/ml, PRL po 60 minut: 103,60 BIOCHEMIA: Glukoza: 94 mg/dl, ALT: 23 U/L, AST: 19U/L Mocz badanie ogólne z osadem: Ciężar właściwy moczy – 1.030 g/ml Ph moczu – 5.5 Białko w moczu – nie stwierdzono Glukoza w moczu – nie stwierdzono Urobilinogen w moczu – w normie Ciała ketonowe w moczu – nie stwierdzono Azotyny w moczu – nie wykryto Krew w moczu – ślad /14dc./ Leukocyty w moczu – nie stwierdzono...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=22969


Temat: FAA Wyjątkowy freci facet do adopcji
" />Niestety dziś nie mamy dobrych wieści Wyniki krwi bardzo się pogorszyły. Tzn stan zapalny sprzed dwóch tygodni wyleczyliśmy antybiotykiem, ale znacznie podskoczyły wyniki wątrobowo - nerkowe. Zaczynamy dziś kurację Rubenalem, ... wyniki z 17.07.09r Morfologia WBC 14.9 G.l NEU 12.8 G/l NEU 86 % LYM 1.38 G/l LYM 9.26 % MONO 0.465 G/l MONO 3.11% EOS 0.245 G/l EOS 1.64% BASO 0.002 G/l BASO 0.013% RBC 6.47 T/l HGB 105.0 g/l HCT 0.353 l/l MCV 54.6 fl MCH 16.2 pg MCHC 296.0 g.l PLT 488 G/l Albuminy 30.92 g/l ALT/GPT 98.06 U/l AP 47.28 U/l AST/GOT 71.06 U/l Białko całkowite 58.94 g/l Kreatynina w surowicy 45.04 umol/l mocznik 11.03 mmol/l Wyniki badań z 06.08.09r Morfologia WBC 8.48 G.l NEU 5.19 G/l NEU 61.2 % ... 53.5 fl MCH 15.8 pg MCHC 295.0 g.l PLT 338 G/l MPV 8.67 fl Albuminy 21.3 g/l ALT/GPT 843.0 U/l AP 33.6 U/l AST/GOT 224.3 U/l Białko całkowite 52.7 g/l Kreatynina...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=9220


Temat: Perypetie zdrowotne frecich emerytów u Onka
" />Stuart dostal synergal, deksametazon, furosemid. Oto wyniki badań krwi: morfologia koniec początek lutego: wbc 9,11 g/l neu 7,04 g/l lym 0,976 g/l mono 0,733 g/l eos 0,334 g/l baso 0,025 g/l rbc 11,4 t/l hgb 173 g/l hct 0,528 l/l mcv 46,2 fl mch 15,1 pg mchc 327 g/l plt 428 g/l albuminy 27,3 /l alt/gpt 379,6 u/l ap 54,5 u/l ast/got 126,5 u/l białko całkowite 56,6 g/l kreatynina w surowicy 45,8 umol/l mocznik 4,6 mmol/l wyniki rozmazu płynu z jam ciała, ściągniętego...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=11092


Temat: Badanie krwii: jakie są normy?
" />Fred ostatnio bardzo się źle poczuł, osłabł przez ostatnie dwa dni prawie wcale nie chce jeść. Dlatego jutro będzie miał badaną krew (jeszcze nie jestem pewna gdzie. W Szczecinie u weterynarzy którzy są polecani na forum mogę wykonać tylko biochemię (z powodu długiego weekendu), w Świnoujściu mogę wykonać wszyskie badania, ale krew pobierałby weterynarz którego nie znam i o którym nic nie wiem). Weterynarz poradził mi zbadać: mocznik, kreatynina (aby sprawdzić nerki), AST, ALT, AP (aby sprawdzić wątrobę), mam jeszcze zbadać estradiol (kontrolnie). Jakie są normy, wszystki podanych przeze mnie rzeczy u fretek, lub gdzie mogę je znaleść? Mam nadzieję, że ktoś odpowie i jak jutro wrócimy to będę miała z czym porównać wyniki.
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=12895


Temat: Wyniki Alat AST ,bilirubina, HBs Ag
Witam jakies dwa tygodnie temu bylem robic badanie krwi tak dla pewnosci . Poniewaz długo nie robiłem a jakies 15 lat temu zatrułem sie bardzo i mam od tamtej pory lekko zażółcone białkówki oczu . Pokazuje moje wyniki i normy - prosze o fachowy komentarz do tego Antygen HBs-Ag ---- dodatni !!! AST 26,00 norma 0- 37 ALAT 30,00 -------- norma 0- ... 36,4 norma 31 - 37 krwinki płytkowe 217 norma 140 - 350 odsetek duzych płytek krwi (P-LCR) 30,9% Mocz barwa - jas.zół przejrzystosc klarowny cieżar 1,030 PH 5,0 białko neg glukoza...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8556


Temat: Antykoncepcja a wątroba i układ krzepnięcia
Witam, mam małe pytanie.Od ponad trzech lat biorę tabletki antykoncepcyjne Harmonet. Raz w roku chodzę na badania kontrolne do ginekologa, który robi usg, cytologię i bada piersi. Wyniki zawsze były dobre.Sama ... ok. Czy można to sprawdzić podczas pobrania krwi?Jeśli tak, to wykonanie jakich badań krwi trzeba zlecić? Chodzi o to, że chodzę do prywatnego laboratorium i fajnie by było, gdybym wiedziała o co poprosić =) Bo nie znam się na tych dziwnych skrótach i oznaczeniach. Witam!! Zaraz mnie krew zaleje!!! Tyle lat i nawet podstawowych badań nie?Sorry zwiewałabym od takie dr gdzie pieprz rośnie ,zwłaszcza że to nie są drogie badania!!!! a więc układ krzepnięcia: APTT{czas kaolinowo-kefalinowy} Ratio APTT wskaźnik protrombinowy INR czas protrombinowy dobrze byłoby spr sobie TSH{tarczyca}--ja wszystkich uczulam raz na rok spr sobie choćby to podstawowe badanie a jak w rodzinie sa różne "schody "czyli choroby tarczycy i to z autoagresji czyli GB i Hashimoto robić sobie cały panel TSH ft4 usg tarczycy przeciwciała TG i TPO Wątroba: transaminaza GOT/AST transaminaza GPT/ALT ogólna morfologia glukoza badanie moczu m.in raz na rok spr sobie cholesterol trójglicerydy{trzustka} Trzeba być m.in 10h na czczo {między badaniem a ostatnim posiłkiem,można wypić szklankę wody przed badaniem ,niegazowanej}.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=7393


Temat: Porada
Witam. Prawdę mówiąc na pisałam tu ponieważ jestem zrozpaczona. Od ok 3m-cy pobolewa mnie po prawej stronie zaraz pod żebrami. Poszłam do lekarza i skierowano mnie na bat ALT i AST, oraz USG. Wyniki krwi mam dobre natomiast powrórzona bad USG. Wykryto zmianę na wątrobie i skierowano do szpitala na dalsze bad. W szpitalu jednak mimo, że dzień wcześniej chirurg kazał mi ... było robione na monitorze 10 na 10 cm????Zaznaczam bez dodatkowych badań. Mój świat się cały zawalił, mam najgorsze myśli a przecież (oby) to może się okazać jakaś błahostka. Od 6m-cy biorę...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=5234


Temat: Rumień guzowaty
Witam, niedawno pojawił się u mnie rumień guzowaty. Zrobiono mi wszystkie badania, ale niestety nie znaleziono przyczyny. Czytałam wcześniejsze wpisy i jeżeli chodzi o wynik badań IgE to wynosi 211,1H kUJ/I [0,0-120,0] odczyn opadania krwinek czerwonych (OB): 150H mm/godz. [6-10] Aminotransferaza alaninowa (ALT): 8 IU/I [1-40]; Aminotransferaza asparaginianowa (AST): 20 IU/I [1-37]; Bilirubina całkowita: 0,46 mg/dl [0,2-1,0] cholesterol całkowity: 138 mg/dl [120-200] Gamma glutamylotranspeptydaza (GGTP): 31,0 U/L [1,0-45,0] Morfologia krwi z rozmazem + CRP: Leukocyty= 7,9 tys/?I [4,0-10,0]; Erytrocyty= 4,44 mln/?I [4,00-5,20]; HGB=12,3 g/dl [12,0-16,0]; HCT= 37,9 % [36-48]; MCV= 85 fL [80-98];...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2148


Temat: karma dla szczeniaka z chorymi nerkami
Przepraszam, że temat potraktowałam zbyt ogólnikowo ponieważ wyniki nie są jednoznaczne, w poniedziałek zrobimy USG nerek i przewodu moczowego i może wtedy będę znać pełną diagnozę. Na razie mogę przedstawić ostatnie wyniki. krew: mocznik:4,46 kreatynina: 1,5 WBC: 8,2 RBC: 5,32 HGB: 11,8 PLT: 309 limf: 24,2 mon: 6,1 gran: 69,7 Z dnia 15.05.2009: AST - 21,2 ALT - 15,8 mocz: barwa: brunatna ... wpw erytrocyty wyługowane: 4-7 wpw bakterie: + śluz: dość obfity W poprzednich badaniach: leukocyty:40-48 wpw nabłonki płaskie: kilka erytrocyty wyługowane: 8-12 wpw bakterie ++ śluz:mierny Dziewczynka ma lśniącą sierść, jest wesoła, energiczna, długie spacery to dla niej pikuś, najchętniej nie przestawałaby jeść i nie ma żadnych oznak żeby na coś chorowała. Badania zrobiłam jej ponieważ byłam przeczulona po poprzedniej suczce u której rak zaatakował nerki i wątrobę. Gdyby nie to to nawet nie pomyślałabym o takich badaniach. W poście chodziło mi o to czy taką karmę moge podawać szczeniakowi mimo przeciwwskazań opisanych przez producenta. Pomimo że wynik badania nie jest pewny lekarz zalecił tą karmę i chciałam rozwiać swoje wątpliwości. Dziękuję za tak szybki odzew!! Pozdrawiamy Misty i Kasia
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10115


Temat: Czy "nerkowiec"???
Kot Rudolfinek 6 lat , kastrat objaw : wypadnięcie trzecich powiek Podam wyniki : Krew: WBC 10,2 103/mm3 RBC 8,09 106/mm3 HGB 13,3 g/dl HCT 40,5 % PLT 125 103/mm3 MCV ... 103/mm3 KREATYNINA 2,9 mg/dl tydzień temu 2,1 BUN 24 mg/dl ALT 66 U/l AST 17 U/l MOCZ GLU NEGATIVE BIL NEGATIVE KET NEGATIVE SG 1.010 pH 7.5 PRO 100 mg/dL URO 0.2 E.U./dl NIT NEGATIVE BLO NEGATIVE LEU SMALL To są wszystkie badania po których lekarz stwierdził niewydolnośc nerek Poprzednio 3 razy odrobaczył CESTAL CAT - w ciagu 2 tygodni, podał SYNERGAL ... ??, po jakim czasie zrobić badania aby zobaczyć jak leki działają ?? Dziękuje za każda odpowiedź i będę za nią wdzięczna
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5030


Temat: Badanie krwi
jedyna karma Ipakityne-wg ulotki Dexafort 0,3ml1 Po 4 tygodniach wykonać ponowne badanie krwi.(UŚPIENIE do badania )Wynik badania krwi :ALT-45,9U/L , AST-26,1U/L , AST/ALT - 0,57 GLU -139,5 mg% ,TP-72,6gLALB-33,0g/L , GLB-39,6 ALB/GLOB-0,83 UREA-109,5 , CR-1,3mg% Proszę o sugestię gdzie leczyć kotkę (Bońkę)bez ryzyka usypiania do każdego badania
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=9752


Temat: prosze o pomoc w interpretacji wynikow i zachowania psa
krwi dobre, po 3 kroplowce przechodzi (czyli po 4-5 dniach) Leki przeciwbolowe i rozkurczowe nie dzialaja nie spimy przez te dni. czy to jakas choroba czy "tylko" sie zakochal??? pozdrawiam i prosze o pomoc. dzisiaj drugi dzien jest dobrze, pies jest na diecie gotowanej. Mira BILIRUBINA 0.19 mg/dL AST 357.3 U/L ALT 92.2 U/L ALP 34.3 U/L Glukoza 86.7 mg/dl Mocznik 26.3 mg/dL Kreatynina 1.08 mg/dl Wyniki badania hematologicznego +RBC 10e6/ul 6.68 HCT % 50.1 -MCV fl 75 RDW % 12.6 HGB g/dl 15.7 -MCH pg 24 MCHC g/dl 31.3 PLT 10e3/ul 227...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=7537


Temat: wyniki badań -prośba o interpretację
Dzień Dobry jeśli jest taka możliwość proszę o interpretację wyników krwi i moczu mojej 8 letniej suni (mieszaniec) mocz barwa żółta przejrzystość lekko mętny ciężar 1020 pH 6,50 Białko ślad Leukocyty 2-4 wpw Erytrocyty 1-3 wpw, świeże i zmienione śluz - poj pasma flora bakteryjna dość liczna nabłonki okrągłe i wielokątne nieliczne osad znaczny, stabilny krew AST 33,7 ALT 153,2 AP 58,9 Glukoza 97,5 Kreatynina 1,3 Mocznik 45,6 białko cał. 8,8 albumina 43,2 erytrocyty 5,63 hemoglobina 14,3 hematrokryt 41,8 MCV 47,2 MCH 25,4 MCHC 34,3 PłYTKI KRWI 33 KRWINKI NIEZLICZONA ANIZOCYTYZA LEUKOCYTY 9,67...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=6761


Temat: Wyniki badania krwi
O czym moga świadczyć poniższe wyniki badani akrwi młodego ok. rocznego kota-znajdy, wychudzonego. HCT: 58,2 [%] RCB: 11,78 [10^3/UL] HGB: 15,5 [G/DL] WBC: 9,6 [10^3/UL] MCV: 49,4 [FL] MCHC: 26,8 [G/DL] MCH: 13,2 [pg] RDW-CV: 17,4 [%]-zwłaszcza to nie wiem co oznacza PLT:475 [10^3/ul] pałeczkowate: 3 neutrofile:33 eozynofile: 2 limfocyty: 60 monocyty:2 Płytki krwi: anizocytoza: znaczna agregaty: dość liczne po KILKA Uwagi: w poj. granulocytach obojetnochłonnych ziarnistość toksyczna. Liczne mikrocyty. Niel. poikilocyty. Kreatynina 1,0 mg/dl mocznik: 80,5 mg/dl białko całkowite: 7,6 g/dl AST: 51,2 U/l ALT: 108,1 U/l Albuminy w surowicy 3,9 g.dl Ma niezidentyfikowaną gorączke, osłuchowo w porządku, gardło ok. Wyniki moczu: barwa:bursztynowa klarowność:zupelna glukoza: nb. bialko: 25 pH 7 ciężar wł. 1,015 bilirubina nb. urobilinogen: norm. ciałą ketonowe: nb. Bakterie nieliczne Erytrocyty...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=4536


Temat: badanie krwi u szczeniaka
Czy to są poprawne wyniki u 4-miesięcznego szczeniaka małej rasy (waży 4kg). Jest ogromnie wybredny, ale czuje się dobrze. Badanie było zrobione profilaktycznie by sprawdzić czy czasem ten marny apetyt nie wynika z jakiejś choroby. Morfologia z rozmazem (do profilu) L. Erytrocytow 6,89 mln/mm Hemoglobina 16,3 g/dl Hematokryt 46,3 % MCV 67,3 fl MCH 23,7 pg MCHC 35,2 g/dl Płytki krwi 384 tys/mm3 Krwinki bez zmian L. Leukocytow 9,22 tys/mm3 Limfocyty 53 % OB 1 mm AST (GOT) 30,7 U/L ALT (GPT) 23,5 U/L AP 138 U/L Glukoza 107,8 mg/dl Kreatynina 0,9 mg/dl...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=8279


Temat: Chuda kotka - jakie zrobić badania?
odebrałam badania krwi we wtorek będę miała wyniki kału, a jak mi się poszczęści - do poniedziałku uda mi się "złapać" siuśki do badania a to wyniki (kotka mco, 8,5 miesiąca, ok. 3700g, od tygodnia na peritolu) niestety nasza wetka będzie dopiero w poniedziałek - mam nadzieję, że do tego czasu nie zejdę na zawał AST (GOT) 25,7 U/l ALT (GPT) 80,4 ... 347,2 mg/dl Potas 16,7 mg/dl L.Erytrocytów 9,75 mln/mm3 Hemoglobina 16,4 g/dl Hematokryt 48,9 % MCV 50,2 fl MCH 16,8 pg MCHC 33,5 g/dl Płytki krwi 357 tys/mm3 Krwinki - bez zmian...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=7211


Temat: Problemy z żywieniem
... robilismy mu badania krwi- oto wyniki ALT(GPT) : 26,00 AST(GOT) : 35,00 Białko całkowite : 6,80 g/dl Wapń : 8,80 mg/ dl Wg Pani doktor wyniki wspaniałe , diagnoza colitis chronica...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=1682




 
Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates